2021. január 11., hétfő

Sükösd Miklós:KÉSZÜLJÜNK-E ORBÁN ERŐSZAKOS PUCCSÁRA AZ ELLENZÉK GYŐZELME ESETÉN?

Sükösd Miklós:
KÉSZÜLJÜNK-E ORBÁN ERŐSZAKOS PUCCSÁRA AZ ELLENZÉK GYŐZELME ESETÉN?

A washingtoni Capitolium erőszakos elfoglalásáról szóló híreket nézve sokunknak eszünkbe jutott: vajon Orbán is megpróbálja majd ugyanezt, ha jövő áprilisban elveszíti a választásokat? Trumphoz hasonlóan Orbán is feltüzeli és rohamra ösztökéli majd fanatikus híveit? 2022-ben megint a tévéostromhoz hasonló erőszakos jeleneteket kell majd látnunk Budapesten? A kopaszok - Kubatov ökleként – a hatalmi központokban vagy az utcán zúznak majd, hogy felül lehessen írni a demokratikus ellenzék győzelmét?
Attól tartok, hogy nem zárhatjuk ki ezt. Sőt, sajnos ennél is rosszabb a helyzet.
Orbán ugyanis sokkal alaposabban és alattomosabban próbálja végrehajtani a puccsot, mint amerikai barátja. Az elmúlt 10 év során lényegében alkotmányos, lopakodó puccsot hajtott végre. Az antidemokratikus államcsíny munkájának nagy részét mára már elvégezte. Ennek betetőzése lenne a választás elcsalása, a harcias Fidesz-fiúk, esetleg a fegyveres erők bevetése jövő áprilisban.
AZ AMATŐR ÉS A PROFI PUCCSISTA
Trump amatőr, Orbán profi puccsista. Trumpot elsősorban gigantikus narcizmusa, a beteg elme sértettsége fűti. Ezért nem tudja elviselni a választási vereséget. (“Mi történik, ha egy narcisztikus veszít?” Ez a tavaly októberi cikk pontosan megjósolja Trump várható pszichológiai reakcióit. Úgy, ahogy valóban bekövetkezett:
https://www.salon.com/2020/10/28/trump-narcissism-psychology-election-loss-pathology-personality-disorders/?fbclid=IwAR3THqflr3Dea0HWSB0ASfVPVwAtBP8GTjOh5a4g_N11FsowsLDTu0UXEzs
Trump nem dolgozta ki az antidemokratikus hatalomátvétel reális stratégiáját. Az őt imádó tömeg, miután január 6-án sikerrel elfoglalta a Képviselőházat és a Szenátust, nem tudott magával mit kezdeni iránymutatás és akcióterv híján. A hatalom központjába betörő, ordítozó lázadók szervezetlenül téblábolni kezdtek, aztán fényképezkedtek, végül tétlenül leültek. Aztán pár óra alatt könnyen kisöpörték őket.
Trump elsősorban a választási veresége óta eltelt néhány hét alatt próbálta gyorsan elérni azt, ami Orbánnak szívós munkával 10 évig tartott. A diktatorikus fordulatot, amely felülírja a választások eredményét, tágabb értelemben pedig a képviseleti demokrácia rendszerét. A cél érdekében Trump hosszú hazugságkampányt folytatott, hogy bemocskolja a választásokat. Perek tucatjait indította a választásokról különböző államokban, mondvacsinált okokkal, bizonyítékok nélkül. Repubikánus politikusok és a választásokért felelős állami tisztviselők sorát zsarolta, fenyegette és kérlelte a törvényszegésre (mindkét pártból). Az utolsó napokban végül Pence alelnököt próbálta rábírni, hogy alkotmányellenesen akassza meg az elektori szavazatok számlálását.  Amikor végül minden más eszköze hiábavalónak bizonyult, fanatikus tömeget mozgósított a Capitoliumba. (Itt a Válasz Online remek összeállítása arról, mit művelt Trump az elmúlt hónapokban, amióta elvesztette a választást:
https://www.valaszonline.hu/2021/01/07/donald-trump-egyesult-allamok-washington-ostrom-elemzes/

Az erőszakos ostrom eredménye: öt halott (egy rendőr és négy tüntető), sok sérült. És az USA hatalmi presztízsének elképesztő leértékelődése a világban. De az amerikai demokratikus rendszer stabilan áll, és éppen most seprűzi ki magából Trumpot.
Orbán kiindulása hasonló: ő is beteg hatalomfüggő. A szórakozott Trumptól eltérően viszont módszeresen, stratégiai fegyelemmel próbálja magát bebetonozni a hatalomba már megválasztásától, 2010-től kezdte. Orbán stratégiai terve már a kezdetektől az volt, hogy az alkotmányos demokráciát hibrid rezsimmé, választási tekintélyelvű állammá alakítsa át, amelynek csúcsán élete végéig, leválthatatlanül csücsülhet.
A rendszer átalakítását Orbán a médiatörvénnyel kezdte, amely biztosította számára a közmédia és a hírszolgáltatás pártállami ellenőrzését. A médiarendszert így erőszakos  propagandaállammá alakította. Ezzel a demokrácia leépítésének minden további lépéséről el lehetett terelni a figyelmet. Cenzúrázni lehetett a maffiállam korruptságáról szóló híreket is. A propagandaállam csúcsrajáratott kampányokkal fedte mindezt. Orbán elképesztő mennyiségű propagandaszövege (évértékelők, tusnádfürdői, március 15-i beszédek, pénteki rádióinterjúk, stb.) és a folyamatos kampányok „nemzeti konzultációk” stb. hatékonyan keltettek félelmet követői körében. Orbán ezután sikerrel mozgósított a híveit a fenyegetőnek festett ellenségek, a migránsok, Soros, a demokratikus ellenzék, "Brüsszel", a romák és a melegek ellen.
A szabad médiarendszer a demokrácia immunrendszere, védekező mechanizmusa. A független médiumok legyilkolása (az Origótól és a TV2-től a Népszabadságon át a megyei napilapokig és az Indexig) a demokratikus védekezőrendszer központjainak stratégiai kiiktását jelentette.
Az alkotmányos puccs, a NER kiépítése hosszú stratégiai folyamatként zajlott. Orbán sokszor megváltoztatta az alkotmányt. Salátatörvényekbe rejtve, a jogot fegyverként használva számtalan területet alakított át saját érdeke szerint – például a választójogot, többször is. Megváltoztatta a bíróságok rendszerét. Számtalan kulcspozícióba saját emberét ültette.
A gazdaság jelentős részét újraosztotta vazallusainak (beleértve a kereskedelmi médiát, a bankokat, az energiaszektort stb.). Jelenleg már ”a 14. gazdasági ágazatot kezdi einstandolni. Tíz év alatt tucatnál is több ágazat tulajdonviszonyaiba nyúlt bele az Orbán-kormány, hogy vagyonossá tegye híveit, és ezzel bebetonozza a Fidesz regnálását. Az alaptörvény sérelme nélkül ez aligha történhetett volna meg.” 
https://hvg.hu/360/20210107_Fele_se_barati_szeretet
Orbán jelentős mértékben, egész szerkezetében tolta el Magyarország politikai, gazdasági és jogi működését az önkényuralom irányába. A tényszerű folyamatokra, valós működésre gondolok, nem pedig a papíron leírt, elvont elvekre. E strukturális változások egyike sem történt meg Trump hatalmának négy éve alatt. Trumpnak nemcsak a valódi 2020-21-s államcsínyre, hanem a fokozatos önkényuralmi átalakulásra sem volt mesterterve. És minden kísérletének ellenállt maga az amerikai demokratikus rendszer.
Trump elnöksége alatt az USA-ban megmaradt a hatalmi ágak függetlensége. Függetlenek maradtak a bíróságok. El is utasították Trump mondvacsinált, nevetséges kereseteit. Független maradt a média. Még a Trumppal rokonszenvező Fox News is viszonylag objektíven kezdett jelentéseket adni onnan kezdve, hogy Trump nem ismerte el a választási vereségét. A Capitolium ostroma óta egymás után tiltják le Trump fiókjait az online és társasmédia cégek is, arra hivatkozva hogy nyilvánvaló és azonnali veszélyt jelentenek az erőszakra tüzelő üzenetei. (“Clear and present danger – ez jelenti Amerikában a szólászabadság alkotmányos határát.) És természetesen szóba sem kerülthetett a gazdaság leuralása, einstandolása, a joguralom letaposása.
A választások elvesztése óta viszont Trump egyre inkább maffiafőnökként viselkedik. Üzemszerűen zsarol, fenyeget, erőszakot szít. (A CNN tényöszeállítása Trump Tony Soprano-féle eljárásairól:
https://edition.cnn.com/2021/01/05/politics/trump-2020-election-delusion/index.html

Maffiamódszerekkel azonban nem lehet egy demokráciát irányítani. Ez a demokrácia négy év után kidobja magából a maffiavezért, hiába próbál a hatalomban maradni.
Orbán azonban nemcsak maffiafőnökként viselkedik, hanem részben már sikerrel maffiaállammá alakította egész Magyarországot. Ahol a beosztott hatalmi pozíciókban már a legtöbb helyen saját lekötelezettjei, a maffiacsalád tagjai ülnek.
LOPAKODÓ PUCCSBÓL ÉLES PUCCS 2O22-BEN?
Az államcsíny vagy puccs klasszikus meghatározása erőszakos hatalomátvétel a szélesebb néprétegek részvétele nélkül, általában erőszak, sokszor a fegyveres erők alkalmazásával. A puccs során egy szervezett csoport ragadja meg a hatalmat alkotmányos, törvényes megoldások nélkül és a többség akaratától eltérően.
Fennáll-e annak a veszélye, hogy Orbán az eddigi lopakodó puccsot éles puccsal fejezi be jövő tavasszal? Hogy a választások elvesztése után mozgósítja a kopasz bandáit és a fegyveres erőket?
Úgy látom: a kopasz Fidesz-fiúkat bármikor mozgósítani tudja. És megvan a kockázata, hogy a fegyveres erőket is.
Hogyan értékelhetjük a TEK és a hadsereg bevethetőségét Orbán érdekében az elvesztett választások után? Két szavahihető, demokratikus elkötelezettségű szakértőtől idéznék itt.
A Magyarország-szakértő Kim Lane Scheppele,a Princeton Egyetem jogászprofesszora szerint “a magyar kormány az eredetileg a terrorizmus ellen létrehozott Terrorelhárítási Központot két év alatt titokban félelmetes, szinte ellenőrzés nélkül működő rendőri-titkosszolgálati szervvé tette. …
A TEK egyre inkább a miniszterelnök magántitkosszolgálatává válik, ami máris Orwell-i hatalmat birtokol, mivel gyakorlatilag ellenőrzés nélkül hajthat végre titkos megfigyelést és folytathat titkos adatgyűjtést bárki ellen.
Orbán az EU soros elnökségével járó biztonsági feladatokra hivatkozva alapította meg a szervezetet 2010 szeptemberében. Élére személyi testőrét nevezte ki, majd nagy törvénymódosító csomagokba rejtett, szinte észrevétlen módosításokkal átszabták az eredetileg tisztán terorrelhárítás jelszavával létrehozott szervezetet kontroll nélkül működő komplett titkosszolgálattá.
A TEK-et Orbán a neki alárendelt belügyminiszteren keresztül személyesen irányíthatja. A vonatkozó törvénymódosításokat - szándékosan - vastag törvénymódosító csomagokban rejtették el. … Lényegében a rendőrségi törvény két módosításával hozták létre a kontroll nélkül működő, félelmetes jogosítványokkal bíró magán kémhadsereget. …
A TEK egyszerre rendőrség és titkosszolgálat. Rendőri szerepében azokkal szemben léphet fel, akik terrorfenyegetést jelentenek, de joga van a közrend megzavarására alkalmas bűncselekmények, illetve veszélyt jelentő személyek ügyében is nyomozni. A TEK egyszerre rendőrség és titkosszolgálat: csak akkor köti bírói engedély, ha éppen rendőri szervként cselekszik. Ha viszont éppen titkosszolgálati minőségében akar megfigyelni valakit, már csak a miniszteri bólintásra van szüksége.”
https://index.hu/belfold/2012/04/20/orban_szemelyes_titkosrendorsegerol_ir_a_new_york_times

A TEK tehát gyakorlatilag Orbán fegyveres testülete, magánhadserege. 2010-es felállítása és azóta tartó folyamatos felfegyverzése Orbán személyes érdekében történt. A TEK felügyelete Pintér Sándorhoz tartozik. Az Orbán-rendszerben 2010 óta folyamatosan Pintér a belügyminiszter, már a harmadik kormányban. 2018-tól ő a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes is. Pintér különös módon kulcsszerepet kapott a járványidőszakra hivatkozva az egészségügy irányításában is.
Milyen szerepet játszana, hogyan viselkedne Pintér Sándor belügyminiszter, ha az ellenzék megnyeri a választást, de a hatalomátadás időszakában Orbán - Trumphoz hasonlóan - nem fogadja el a vereséget? Milyen parancsot adna Pintér a rendőrségnek és TEK-nek, ha az Orbánt támogató szélsőjobboldaliak betörnek a Parlamentbe vagy más hatalmi központokba? És milyen parancsot adna Pintér, ha ellenzéki tömegtüntetések követelik a megnyert választás tudomásulvételét és az új kormány megalakítását?
Ezek a mai amerikai helyzetnek megfelelő logikus, párhuzamos hazai kérdések. (Pintér életútjáról lásd  a PARTIZÁN összeállítását:  https://www.youtube.com/watch?v=GjeFITONhlM...)
Ugyanezeket a kérdéseket kell feltennünk a hadsereg bevethetőségével kapcsolatban.
A katonai diktatúra lehetőségére, sőt már mai tényszerű előkészítésére figyelmeztet többek között Vörös Imre jogászprofesszor, az Alkotmánybíróság volt tagja, az MTA tagja:
“Látható: a járvány csak ürügy.
A törvényesség látszatába burkoltan, a joggal mint tekintélyes társadalmi intézménnyel módon visszaélve valójában a kormány olyan alaptörvény-ellenes jogi eszközt kreált magának, amellyel a nyílt katonai diktatúra „gombnyomásra” aktiválható – amint ezt az utcákon nyomban megjelenő páncélos járművekkel támogatott géppisztolyos járőrök bizonyították is.
A kormány el van szánva minden fegyveres testületnek belföldön, a civil lakosság elleni bevetésére, ha érdekei ezt kívánják. A társadalom pedig itt áll fegyveresekkel körbevéve – puszta kézzel.
A fegyveres testületek parancsnokainak azért jó lenne észben tartani: egy lőparancsot könnyebb kiadni, mint visszavonni. Lehet, hogy a közvélemény lassan hozzászokik a különleges jogrend vagy klónja, az egészségügyi válsághelyzet állandósulásához – 2021 végéig, és tovább… Ahhoz, hogy az a normális, ami nem normális.”  
https://nepszava.hu/3105326_voros-imre-az-a-normalis-ami-nem-normalis
.. Vörös Imre hosszabb tanulmánya "Különleges jogrend katonákkal – mindörökké?" címmel a katona diktatúra lehetőségéről:
http://ekint.org/alkotmanyossag/2021-01-07/voros-imre-kulonleges-jogrend-katonakkal-mindorokke

KÉSZÜLJÜNK – A MEGOLDÁSOK KERESÉSE
A diktatórikus hatalomátvétel kísérlete a szélsőjobboldali populizmus logikus következménye. Erre vezet ennek a politikai stílusnak a harciassága, a céltáblaként kezelt ellenségek iránti gyűlölete. A kizárólagosság követelése és a demokratikus ellenfelek megvetése. Az, hogy a szélsőjobbos populisták a parlamenti demokráciát alacsonyabbrendűnek látják a maguk vezérkultuszánál. És ide vezet a Vezér és a nép akaratának mesterséges azonosítása is.
Trump és Orbán ráadásul nemcsak politikai irányultságukban, hanem személyiségükben is hasonlítanak. Mindketten szélsőjobbos populisták és a hatalmi droghoz szokott függő személyiségek. Orbán viszont összehasonlíthatatlanul jobban áll a puccs előkészítésében. Félig már végre is hajtotta.
Fel kell készülnünk arra, hogy a demokratikus ellenzék győzelme esetén Orbán és szövetségesei minden lehetséges eszközzel be akarják fejezni az antidemokratikus puccsot, és szabotálni fogják az új kormány megalakítását. Ennek több előrelátható eszközéről írtam a múlt heti Vírusnapló posztomban. (Ide tartozik a Fidesz-közeli cég által üzemeltetett, megkérdőjelezhető választási szoftver használata. A várható propagandaháború, alkotmányos és jogi problémák. Az állami vagyon mai kijátszása, az ellenzéki önkormányzatok kiéheztetése, stb. Ld.:  HARCOLÓ MAGYARORSZÁG AZ O1G-TŐL A SIKERES FORRADALOMIG.   2020. január 3.
https://www.magyartukor.online/virusnaplo/category/Sükösd+Miklós

Fel kell készülnünk a zavargásokra, a futballhuligánok, illetve a fegyveres erők mozgósítási szándékára is Orbán érdekében a választási győzelem után.
Tegyük fel, hogy győzünk jövő tavasszal. Erre megvan az esélyünk. A rezsim minden erőfeszítése, minden antidemokratikus nehezítés ellenére már ma is nagyjából kiegyenlítettek a népszerűségi erőviszonyok. A győzelem lehetséges, ha az ellenzéki pártok időben programot adnak, eredményesen befejezik az előválasztásokat, és népszerű ellenkormányt alakítanak. És mindezt minél gyorsabban teszik, hogy maradjon idő a program és a jelöltek megismertetésére, a kampányra.
Az Orbán-rezsim leváltása nem egyszeri cselekedet, hanem folyamat. Feltételezhetjük, hogy a bukott rendszer nem fogja könnyen megadni magát.
A választási győzelem az első, könnyebb lépés lesz a demokratikus rendszerváltás folyamatában. A neheze a győzelem után kezdődik majd. A feladat nem lehetetlen, és pozitívan kell hozzáállnunk. A reális helyzetértékelés a hatékony stratégia alapja. Nem kell megijednünk vagy lemondanunk az ellenzék támogatásáról. Sőt, éppen a feladatok valós értékelése lehet az elszánásunk alapja. 
A választás utáni helyzetről, a rendezett, békés hatalomátadás lehetőségéről, a politikai és jogi megoldások kereséséről el kell kezdenünk a nyilvános vitát -- a pártok, a civilek és a fegyveres erők képviselőinek részvételével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése