2021. január 30., szombat

Oltás 3

A hét műtárgya: 

Az oltáshelyzet

Az oltáshelyzet a második, ún. "fő" Orbán-éra meghatározó műfajának, a "semmiről habverésnek" jellegzetes darabja. A műfaj jellemzője, hogy a mesélő feltalál egy nem létező problémát és egy nem létező ellenséget, majd magát a probléma megoldójának, a képzelt ellenség legyőzőjének tünteti fel. A műfajban ismert a "Rezsidémon" (a világpiaci árakból és fix adókból álló rezsiköltségek "leszorítása") a "Migránshelyzet" (Magyarországon csak átutazni kívánó bevándorlók és menekültek "legyőzése") illetve "Soros" (liberális milliárdos, aki leginkább iskolákra költ, beállítva mint Magyarország vesztére tűnő gonosz főellenség)

A képzelt ellenségek közös tulajdonsága, hogy egyik se tör Magyarorországra, sőt, Soros kivételével egyáltalán nem is létezik. 

További közös tulajdonság, hogy a képzelt ellenség elleni harc mindig rendkívül költséges, és a költségek valahogy mindig a kormány közelében landolnak. Több tízmilliárd forintért kellett elérni egyáltalán azt, hogy faluszéli alkesz bácsik is tudják, ki az a Soros György. Valahogy a kiszorított energiaszolgáltatók helyére Mészáros Lőrinc kerül, és a migránsok elleni kampány költsége is valahogy fideszes offshore számlákon landol. 

Végül pedig mindig van valami (általában lopás) amiről el kell terelni a figyelmet a képzelt ellenség elleni háborúval.

Nézzük hát meg az "Oltáshelyzet" műfaji kellékeit.

A fő kellék természetesen az, hogy nincs oltáshelyzet. A világon mindenütt nehézségekkel indul a koronavírus elleni vakcinák gyártása, a nyugati gyártók összességében hatékonyabbak, mint bárki más, de így is a remélt február helyett áprilisra várható, hogy tényleg mindenhonnan tömegesen lesz elérhető a termék. Ugyanez igaz az orosz és a kínai gyárakra is. 

Magyarország a világ legszerencsésebb 30 országa között van (EU, UK, USA) hiszen szervezett, nagy volumenű megrendelések vannak, és az EU révén kellő gazdasági-diplomáciai súly ahhoz, hogy ezeket a megrendeléseket ki is verjék a szállítókból. Ugyanekkor pl. Dél-Amerikában eddig összesen nem adtak be annyi oltást, mint csak Magyarországon a múlt héten. A WHO vezetője dühöngve könyörög a fejlett országoknak, hogy ne csinálják ezt, mert a fejletlen országokat elsodorhatja egy nagyobb 3. hullám, ha ott nincs oltáskampány.

Magyarországon tehát egyáltalán nem rosszabb a helyzet mint Németországban, Franciaországban vagy Dániában, és sokkal jobb a helyzet mint Bolíviában, Indonéziában vagy Tanzániában. 

A kínai és orosz vakcina szállítása mindig "néhány hét múlva" van, mire egyébként a legkritikusabb rétegek (idősotthonok) oltása nyugati oltóanyagból egyébként be fog fejeződni. Valószínű néhány héten belül a Big Pharma gyógyszergyárak újabb termelési kapacitásokat állítanak be, amelyek ha nem is sokszorosára, de jelentősen növelni fogják a Magyarországra jutó oltóanyag-mennyiséget. 

Valójában tehát a kínai és orosz vakcina egyáltalán nem hozza közelebb az "átoltottságot" amelyet amúgy nem fogunk ősz előtt elérni. Sokkal valószínűbb, hogy egy kisebb harmadik hullám következik. Ez a számokon már látszik, de ha a következő néhány hétben még maradnak a szigorú korlátozások, valószínű sokkal kisebbet fog "ugrani" mint november-decemberi horrorhullám. 

Amely horrorhullámról nem beszélünk. Azért nem, mert azzal vagyunk elfgoglalva, hogy azt a kínai és orosz vakcinát ekézzük, amelyből február vége előtt nemigen fog ideérni semmi, és akkor se a köztudatba bedobott több százezres mennyiségek. Vagyis jelenleg alappal senkinek nem kell attól tartania, hogy valami kétes eredetű anyaggal oltják be. 

A nagyon durva kommunikációs offenzíva azért van, mert ha nem lenne, a köztudatban az lenne, hogy ősszel a kormány képtelen volt elérni, hogy ne az elmúlt húsz év két leghalálosabb hónapját okozza a járvány. És jelenleg pedig képtelen elérni, hogy a KKV szektort ne fenyegesse az összedőlés. 

Ha nem a kínai és az orosz oltásokról beszélnénk, akkor arról kellene beszélni, hogy százmilliárdok mennek már megint különböző haveroknak, hogy a nertársak balatoni törzshelyeit tíz- és százmilliókkal mentik ki, míg a sima kis kajáldák nyugodtan megdögölhetnek. Hogy lassan egy év digitális oktatás után lélegeztető gép van, kidolgozott digitális oktatási módszertan, hozzá géppark, segélyben osztott gépek nincsenek. 

Az oltáshelyzet egy újabb gumicsont, azért hogy azt rágja a nép, miközben ők lopnak, viszont nem kormányoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése