2021. január 19., kedd

25 éves csúcson van az államadósság

25 éves csúcson van az államadósság. 

Ez a magyar magos déva vára, amit 10 év alatt sikerült lefaragni, egy év alatt visszaugrott. Majd a szakértők elmondják, ezért fizetik őket, hogy minden kedvező, "jó az adósságszerkezet" blablabla, honi finanszírozás adott, nincs likviditási probléma, és ez így is van, de ez akkor is tiszta Argentína, csak megfejelve, csillapítva döbbenetes mennyiségű EU lóvéval, bejött a tagság óta összesen a GDP 40%-a (!) támogatásban simán, mi lenne anélkül? És így sikerült ez a produktum. Az adósság honi finanszírozói meg nézhetnek ki a fejükből, visszakapják majd a lóvét meg a kamatot is, az nem is kérdés, hiszen lehet nyomtatni forintot, csak elinflálva, csak mennyit fog érni, mondjuk nem inflált euróban.

Ráadásul a járvány okozta ugrás, a rengeteg fedezetlen költés nagy része nem olyan aktivitásba ment, amiből gazdasági növekedés lesz, az üzlethez béna, húgyagyú klónok befuccsolt, ténylegesen becsődölt vállalkozásainak printelt pénzzel való kitömése aligha efféle, igaz a friss ropogós zsetonnal meg kiszorítással most majd felvásárolhatnak mindent, bányát, erőművet, hotelláncot, éttermeket, mindent, ami még nem volt az övék, és kit érdekel, hogy monopoly pénzből, ha van belőle végtelen sok, az adófizetők meg tűrik, és észre se veszik, hogy már nem 200 Ft egy kiló alma, hanem 400.

És főleg ne azokat sajnáljuk az elinflálós modellben, akiknek a megtakarítása elértéktelenedik, ha nem voltak elég körültekintőek, caveat emptor, hanem azokat, hiszen az infláció a szegények adója, és mélyíti a társadalmi szakadékokat, akiknek a fő kiadási tétel a napi betevő meg a fedél a fejük főlé és a fő rémálom a hónap vége. Nem véletlen, hogy Argentinában, amikor nagy volt a gáz, a gazdagabbak direkt tartottak egy lepukkant kocsit, amivel bemerészkedtek a városba a fegyveresekkel őrzött, magas kerítésekkel védett lakóparkjaikból. Tessék körülnézni Pesten, a város szívében, mondjuk a Nyugati aluljáróban. Tessék jól körülnézni. És direkt nem a Blahát mondom.

(A 20-as adat állami becslés.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése