2021. január 29., péntek

Hupikék mese

A Hupikék törpikék rajzfilm sorozatnak van egy fontos része, a Királyi törp.
Mindenkinek kötelezővé tenném, hogy megértse, mi történik nálunk.

A hupikék törpikék jól működő demokráciájukban élik boldog, vidám hétköznapi életüket. Épül az új gát, és nagyban folyik a munka, amelyből mindenki kiveszi a részét.
Mikor Törpapa a varázsgyökerek szokásos beszerzésére indul, magukra hagyja a törpöket, Okoskára bízva a közösséget.
 Okoska kapva a lehetőségen rögtön úgy dönt, hogy ha ő a főnök, akkor rá nem vonatkoznak a szabályok: dőzsölni kezd és nem kíván dolgozni.
A tiltakozóknak szintén juttat egy kis dőzsölési lehetőséget és munka alóli felmentést. Az immár megvett egykori tiltakozók ellen tiltakozók hasonló módon korrumpálódnak.
Két hét alatt kiépül a diktatúra hibátlan piramisa. Alul immár sokkal kevesebben építik a gátat, és nekik alig jut a javakból. Fölöttük a korrupciós piramis szintjei, egészen Okoska csúcsáig.
Az addig boldog közösség a hatalmaskodás és rettegés társadalmává válik. 
A gát pedig lassan épül, veszélyeztetve az egész falut.
Náluk, szerencsére, visszatér Törpapa, és helyreállítja a demokráciát, bár a gát és a közösség morálja is jó ideig viseli még a diktatúra okozta sebeket.

Szóval, megnézetném ezt a filmet mindenkivel. Azokkal, akik eltartók, elszenvedők a piramis alján, és azokkal is, akik egyéni kedvezményekért, vagy félelemből, az egyéni megúszás reményében építik ezt a piramist.

A végén ugyanis átszakad a gát, és az ár senkit sem fog kímélni!

Mi nem várhatunk Törpapa visszatérésére. Magunknak kell rendbe hozni eltorzult társadalmunkat.
Kezdhetnénk azzal, hogy nem vagyunk hajlandók félni. Hogy nem adjuk például az egyetemeinket, és azokban az ügyekben is kiállunk egymásért, amelyek nem érintenek bennünket személyesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése