2021. január 24., vasárnap

Orosz vakcina

Az orosz hatóságok január közepén azt állították egy sima Twitter-posztban, hogy már 1,5 millió embert átoltottak a saját vakcinájukkal. Tények, adatok forrása, régiókra lebontva, sehol, semmi. Csak egy bemondás.

Regionális adatelemzésekből kiderült, hogy a valós szám január közepén 3-400 000 átoltott ember lehetett, tehát egyszerűen odahazudtak jó 1 milliót pluszban. Miközben csak az egészségügyben dolgozik 1,8 millió ember...Ja és persze eladnak külföldre. Miből? Papíron jól hangzik. Akadozik a gyártás, és logisztikai problémák is vannak, pl. egyszerűen nincs elég hűtő- és szállítókapacitás a -18 fokon szállítandó vakcinához. Nos, erre lett gyors megoldás, mert a napokban kiderült, hogy az "új változat" már plusz pár fokon is szállítható. Kiderült. Új változat. Dokumentáció, adatok sehol. 

Elképzelhető, hogy az orosz vakcina kiváló és hatékony, de hogy úgy hazudnak körülötte folyamatosan, mint a vízfolyás, az nem csupán egyértelmű, de a transzparencia rendszerszintű hiánya teljesen el is veszi a bizalmat bármiféle olyan orosz temékben, amihez az államnak köze van.

Ez tágabb kontextusban is fontos jelensége az egész járványnak, a nem transzparens, adataikat nem nyilvánosságra hozó rendszerek, és itt nem csupán politikai rendszerekről van szó, hanem bármilyenről, sokkal kevésbé hatékonyak, és nem is lehet megbízni bennük, mert a titkolózásnak mindig oka van. Márpedig ahhoz, hogy elegendő ember oltassa át magát, és bízzon az államban meg az oltásban, totálisan áttekinthetőnek kellene lenni mindennek, az utolsó adatmorzsáig, tehát a beteges titkolózás visszaüt és a hazudozó államokban, ahol ettől nincs meg az állam szerveiben a bizalom, majd nem akarják elég sokan beadatni a vakcinát, és emiatt a gazdaság szenved kárt. Az ilyen rendszerek előbb-utóbb fejlődésképtelen zárvánnyá válnak.

Ha majd a távoli, csodás jövőben olyan oltásbőség lesz, hogy kiraknak eléd egy nyugati, egy orosz meg egy kínai vakcinát, és közben ingyen kávéval, friss magazinokkal meg masszázzsal kínálnak, és két tündéri nővér segíti le rólad a kabátot, hogy tessék drága hölgy, édes úr, válassz, melyiket fogod beadatni?

Ép eszű ember számára a választás nem is lehet kérdés, ugye-ugye. Erről van szó. 

https://meduza.io/en/feature/2021/01/20/elusive-jabs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése