2020. december 14., hétfő

Őstermelők és Orbán Magyarországa

Ha esetleg valaki nem értené, miért tartanak ki teljes mellszélességgel az agrártermelők a Fidesz, illetve az Orbán kormány mellett, akkor javaslom tanulmányozzák egy kicsit azokat az adókedvezményeket, amiket 2021-től nyújt a kormány az őstermelőknek és más egyéni gazdáknak.
10 millió Ft árbevételig az őstermelők adómentesek lesznek. Választhatják az átalányadózást azok, akiknek árbevétele az éves minimálbér 10 szeresénél nem nagyobb, ez kb. 20 millió Ft. Ebben az esetben az őstermelő 10 millió Ft árbevétel feletti bevételének 10%-a az adóalap, ami után 15%szja-t kell fizetnie, azaz 11 millió Ft árbevétel esetén mindössze15 ezer Ft az adó! 20 millió Ft árbevételnél az összes adó 150 ezer Ft, ami szinte a nullával egyenlő és eszméletlen kedvező más - ipari és szolgáltatói szektorokban alkalmazott adózási terhekhez képest.
A KATÁ-sok például 10 millió árbevétel után évi 600 ezer Ft alapadót fizetnek, s 2021-től még további 2,8 millió Ft büntetőadót, azaz összesen 3,4 milliót, ami valószínűleg a katás rendszer végét is jelenti.
A mezőgazdasági vállalkozók azonban ,ég ennél is jobb helyzetben lesznek a jövő évtől. Amennyiben létrehoznak egy "őstermelői családi gazdaságot" ŐCSG-t, akkor 40 millió Ft árbevételig tök adómentesek, 80 millió Ft árbevétel elérése esetén mindössze 600 ezer Ft szja-t fizetnek és semmi más közterhük nincs. Ráadásul a kapott agrártámogatásokat levonhatják árbevételükből s csak a maradék lesz az adóalap. Így egy négy tagú Őstermelői Családi Gazdaság közel 100 millió Ft bevételig gyakorlatilag adómentes marad. Ez valóságos adóparadicsom! Ismereteim szerint sehol a világon nincs ilyen mértékű pozitív diszkrimináció az egyéni gazdák számára.
Orbán és a Fidesz nyilvánvaló politikai indíttatású gesztusa erősíteni fogja a kormánypárt pozícióját a vidéken. Mivel közel 300 ezer őstermelő van, a családtagokkal együtt több, mint egymillió potenciális szavazóról van szó. Ők akkor is a Fideszre fognak szavazni, ha nem értenek egyet Orbánék NER rendszerével és visszatetsző nekik annak sok korrupció gyanús intézkedése. A gazdasági érdek, mint tudjuk prioritást élvez az erkölcsi értékekkel szemben. Az intézkedést agrárszakértőként abszolút jónak tartom, mert ezzel egy csapásra megszűnik majd az árbevétellel való trükközés, ami ugyancsak gyakori volt eddig az árutermeléssel foglalkozó őstermelői státuszban lévő gazdák körében Azaz a mezőgazdaság e szegmense is pillanatok alatt kifehéredik s ez jó irányba történő elmozdulás. 
Orbán tényleg kitűnő a pártot támogató bázisok felépítésében is stabilizálásában. 2000 táján a családi gazdaságokról szóló rendelet megalkotásával kezdte építeni vidéki bázisát, s következetesen nyújtva kedvezményeket e körnek (pl.Földet a gazdáknak) megszerezte a falun élők, agrárvállalkozók voksait jó előre is. Tanulni lehet a példából, mert két legyet ütött egy csapásra. A mostani adókedvezmények az őstermelőket további beruházásokra, fejlesztésekre fogja ösztönözni, tehát nőni fog árukibocsátásuk , ami GDP növekedést generál, nőnek majd az adóbevételek is (ÁFA csalás értelmetlenné válik), nő a falun a vásárlóerő s még elkötelezettebb Fidesz támogatóvá válik a falu, a vidék. 
Lehet tanulni Orbán stratégiájából. Láthatóan eredményes stratégia a politikai hatalom megőrzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése