2020. december 14., hétfő

Az önkormányzati képviselők dolga

Mi fizetjük a képviselőket,  közpénzből tehát ez a dolguk a mi pénzünkből  a képviselőknek minket kellene szolgálniuk, !!még!!!  a minisztereknek is melynek jelentése a latin minister szóból ered, amelynek eredeti jelentése ’szolga’, illetve ’segéd’.

Ezt várjuk tőlük, ilyen képviselőket szeretnénk:

1. Ismerje a körzetét, érezze át a körzetben lakók főbb problémáit. Legyen az leromlott állapotú játszótér, hangoskodók, vagy éppen az építkezések miatt mindent beterítő por.

2. Tájékozódjon a helyi lakosoktól és a körzetében lévő intézmények (bölcsőde, óvoda, iskola, orvosi rendelő) vezetőitől, munkatársaitól. Még akkor is, ha pl. az általános iskolák jelenleg nem önkormányzati fenntartásúak. Lehet, hogy az igazgatónak az ehetetlen ebéd, vagy az iskola elől hiányzó közlekedési rendőr a problémája.

3. Aktív, sőt proaktív munkát végezzen a testületben. Sokféle eszköze van arra, hogy az észlelt problémákra felhívja a hivatal vezetőinek és a testület többi tagjának a figyelmét. Éljen ezekkel az eszközökkel.

4. Tájékoztassa a körzet lakóit a kerületi ügyekről. Lehet ez rendszeres fórum, vagy használja az internetet. Még jobb, ha nem egyirányú mindez, hanem bizonyos ügyekbe megpróbálja bevonni az érintett lakosságot, ötleteket, visszacsatolásokat kér tőlük.

5. És végül előbújik belőlem a közgazdász: sok közpénzről döntenek ám szinte minden ülésen. Nagyon fontosnak tartom, hogy lássa át a döntései költségvetési következményeit. Tudja azt, hogy egy-egy döntésének milyen anyagi vonzata van.

+1 Rövid kitérő a listán bejutott, körzet nélküli képviselőkről. Nem kell ezt túlbonyolítani, nyugodtan „raboljanak” maguknak körzetet, és tegyenek úgy, mintha a sajátjuk lenne. Vagy karoljanak fel körzeteken átnyúló ügyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése