2020. december 15., kedd

EU, Fidesz, Néppárt


EU

Lassan mindenbe beletörődünk, (lásd szájpelenkától eljutunk a vakcináig, apropó vakcina, már lassan-lassan mindenki megbarátkozik azzal, hogy oltani kell az embereket, közben megy a lázítás az EU ellen, fals információval arról, hogy a britek már oltanak, mert kiléptek az EU-ból és könnyebb, gyorsabb az EU-n kívüli élet......
Holott a britek nem léptek még ki, jelenleg tagok még, minden szabályozással, és a magyarok 85%-a jelenleg EURÓPAI UNIÓPÁRTI!

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Most jó esély kínálkozik arra, hogy a kereszténydemokraták szembeforduljanak saját szélsőjobboldalukkal – írja az EUobserverben a Berlinben működő független civil szervezet, a Democracy International Reporting igazgatója.

Michael Meyer-Resende hangsúlyozza, hogy sem a magyar, sem a lengyel kormánypárt nem konzervatív. A 20. század elejének szellemét élesztették újjá, azaz a szélsőséges nacionalizmust és a tekintélyelvű kormányzást. Ám az EPP-nek meg kell ragadnia a lehetőséget, hogy mindkét országban erős az ellenállás a hatalommal szemben, illetve hogy Amerikában Biden győzött, és végre határozottan el kell határolódnia ezektől az erőktől.

A magyar és a lengyel vétó feltárta, milyen törésvonal húzódik az EU-ban. A két kormány álláspontja azonban igazolhatatlan és elfogadhatatlan. Arra hivatkozva utasítják el a jogállami mechanizmust, hogy a bíróságoknak kell megállapítaniuk a jogsértést, nem a tagállamoknak. Egyben ragaszkodnak ahhoz, hogy az idevágó vizsgálatokat a 7-es paragrafus alapján kell lefolytatni. Naná, mert ott a szavazási rendszer a vétkeseknek kedvez.




Süddeutsche-elemzés: Deutschnak és a Fidesznek mennie kell a Néppártból

Elébe megy a legnagyobb német lap a holnapi döntésnek, amelynek az a tétje, hogy kizárják-e az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjából Deutsch Tamást, aki minősíthetetlen szavakkal illette a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert.

A Süddeutsche Zeitung uniós kérdésekkel foglalkozó szakújságírója, Matthias Kolb kitágítja a kört és úgy véli, hogy immár a világon semmi sem indokolja az EPP részéről az Orbán Viktornak nyújtott támogatást, hiszen ő nap mint nap gúnyt űz az EU-ból és meg akarja gyengíteni a szervezetet. A tekintetek most a német uniópártokra irányulnak, mert ezúttal is azoktól függ, hogy mi lesz.

Jó másfél éve a CDU akkori elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer azzal indokolta a magyar kormánypárt tagságának befagyasztását, hogy az idő lehetőséget ad a magyar tagpártnak tökéletesen eloszlatni a kételyeket, mármint hogy osztja-e az európai kereszténydemokraták közös értékeit és ilyen alapon elképzelhető-e a továbbiakban a bizalomra épülő együttműködés.

Nos, Orbán válasza erre az volt az eltelt 21 hónapban, hogy még inkább aláásta a jogállamot, megzabolázta a független sajtót, nekiment a kisebbségeknek. A Fidesz szinte naponta terjeszt antiszemita beütésű összeesküvés-elméleteket Soros György ellen, aki állítólag kilóra megvette az uniót. A CSU vezére, Horst Seehofer, továbbá Annegret Kramp-Karrenbauer és három CDU-s utódjelöltje sokáig ki tudta kerülni a kérdést, hogy mennyire kereszténydemokraták ezek a szavak, illetve tettek, amelyek közül nem egyet elmarasztalt a Bizottság. A válasz mindig az volt, hogy a járvány miatt nem lehetséges a személyes szavazás – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung elemzője.

Matthias Kolb reményét fejezi ki, hogy ezúttal a bátorság és a tisztázás szándéka győzedelmeskedik a hatalom megtartása és a politikai számítás fölött. Deutsch elképesztő módon megsértette a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert, amikor azt mondta, hogy az hasonló módszereket használ, mint annak idején a Gestapo (és az ÁVO – a szerk. megj.) Pedig Weber csupán a jogállami mechanizmust védte, ami a grasszáló magyar korrupció megfékezésére szolgál. Orbán zsarolással igyekezett megakadályozni az új szabályozást, ami önleleplező volt és a szolidaritás teljes hiányáról tanúskodott.


A cikk szerzője szerint legalább ennek a hozzáállásnak rá kellene ébresztenie a Néppártot, hogy a miniszterelnök kihasználja, viszont esze ágában sincs helyreállítani a bizalmat. Ő maga cáfolja azt az érvet, hogy a Fideszt befolyásolni lehet a tagság révén, ily módon fenntartják vele a párbeszédet. Ellenben most, hogy már megvan a hétéves költségvetés, semmi sem indokolja, hogy a pártcsalád továbbra is mögötte álljon.

Nem vetne jó fényt a CDU–CSU 29 EP-képviselőjére, ha nem szavaznák meg a magyar párt kizárását. Azt mutatná, hogy tényleg mindent megengednek, ugyanakkor nem élnek a rájuk háruló felelősséggel. Ha ők rászánják magukat a döntésre, mások is kibújnak a fedezékből. És akkor gyorsan véget érne a függő játszma a Fidesz tagsága ügyében.

Ha megszabadulnak a magyar delegáció vezetőjétől, akkor társai is követik, sőt Orbán maga vezetheti ki a Fideszt az EPP-ből. Ha a német kereszténypártok hisznek a saját értékeikben, akkor nem kell félniük Orbántól mint politikai ellenféltől, hiszen valójában már régen az.
EU       HVG360

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése