2020. december 15., kedd

Novák Katalin és az anyasági

Novák Katalin tíz éve gyötrődött. Akkor már hét éve volt otthon a három gyerekével, csak a férjére számíthatott, amit elég nehezen élt meg, unta a “bárgyú mesekönyveket” és szeretett volna “két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki”.
Kapott egy jó állásajánlatot, úgy érezte, mennie kell, hiszen két diplomája van és négy nyelven beszél - mit keres a játszótéren minden áldott nap?
Ez nem egy fikció, Novák Katalin megírta az anyaságát, és különdíjat kapott egy novellapályázaton.
Döntött és most jobban keres, mint egy jó fizetésű férfi. És elfelejtette, milyen volt a hét év otthon, amikor választania kellett. 
Most pedig nem azért küzd, hogy könnyebb legyen a nőknek munkát vállalni gyerek mellett, és azoknak se kelljen lemondaniuk a karrierjükről, akiknek nincs két diplomájuk és négy nyelvvizsgájuk, mert nem születtek ilyen szerencsés helyre.
Nem azért küzd, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapja egy nő és egy férfi.
Nem azért küzd, hogy mindenki, az apa és az anya is ugyanannyi időt tölthessenek a gyerekekkel, ugyanannyit tehessenek azért, hogy jó legyen hazaérni a közös otthonukba.
Ennek az ellenkezőjét akarja: egy végtelenségig kihasznált, megvetett és megalázott, de mindent elviselő női társadalmat. Olyan nőket, akik tűrnek, akik nem ismerik a megbecsülést, a valódi törődést és a szeretetet. Akiket használnak és kihasználnak.
Novák Katalin direkt nem akarja érteni, hogy az emancipáció mit jelent, és úgy csinál, mint aki elhiszi, hogy valami borzalmas elnyomást. Pedig az elnyomás az, amit ő szeretne nekünk, nőknek. 
Az, hogy ezzel megalázza azokat a férfiakat, akik boldogan vállalnak részt a család életében, és nem gondolják, hogy rájuk nincs szükség, csak a pénzükre, külön fájdalmas.
Novák Katalin érthetné, hogy miért kell változtatni, de befogja a fülét, lehunyja a szemét, és azt mondja, amit diktálnak neki, elfelejtve önmagát, aki ott a hinta mellett rettegett, hogy rossz döntést hoz, ha visszamegy dolgozni.
Itt pedig a novella, amit még az “előző” Novák Katalin írt 👉🏻
https://terezanyu.hu/projektek/terezanyu-palyazat/terezanyu-palyazat-2010/terezanyu-hangja-kulondij-novak-katalin/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése