2021. április 14., szerda

Dohány, szerencsejáték, felszámoló, végrehajtó Övék az összes dohány....


Tudják-e, hogy mi a közös a dohányban, a szerencsejátékban, a bírósági végrehajtóban és a cégek felszámolóiban? Fineszesebb (esetleg fideszesebb) olvasóink pontosan tudja, hogy négy olyan szektorról van szó, amelyet a NER szépen kifizetőhellyé alakított. A nemzeti dohányboltokat mindenki ismeri, csakúgy mint a monopolizált szerencsejáték-piacot. A végrehajtó és a felszámoló az két olyan hivatal, amelyből művészet nem pénzt csinálni. Egyrészt bőséges fix bevételük van (minden nyamvadt inkasszált forintból néhány tizedfilliér a végrehajtóé, havi néhány tíz- és százmillió forintnál ez már tétel) a végrehajtói és felszámolói mutyikba pedig inkább bele se kezdek. 

Nem csoda, hogy többszöri újraszervezés után ma már a komplett felszámolói és végrehajtói kar csókosokból áll. Tartani lehetne attól, hogy egy NER után jövő kormánynál valakinek csak lenne annyi esze, hogy 1) ezeket a kifizetőhelyeket megszünteti 2) saját csókosokat hoz pozícióba.


Nos ezt megelőzendő, létrejön a  Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága nevű szuperhivatal, 9 évre bebetonozott elnökkel és ugyanennyir időre bebetonozott 4 elnökhelyettessel. Az alapító jogszabály kétharmados, sarkalatos törvény.

Mit ad isten, pont ezt a négy területet fogja átfogni a hatáskör, vagyis ha bekövetkezne az a malőr, hogy le kell lépni, de az ellenzéknek nincs kétharmada, akkor még egy (négy) terület ahol zéró mozgástér lesz. 

Teljesen jól látható az a cél, hogy felkészülnek egy esetleges kormányváltásra. Nem biztos hogy bekövetkezik, de ha igen, az új kormány nem vitetheti ki az Orbán-portrét se a szobából, mert arra is valami kétharmaddal bebetonozott seggfejnek lesz csak hatásköre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése