2022. december 5., hétfő

Benzinár 2022

Ez európai üzemanyagárak akár 20%-kal alacsonyabbak lettek, mint a csúcson, az 1,6 euró körüli ár, ami országonként persze eltérhet az eltérő adók miatt, már teljesen elviselhető, semmilyen komoly problémát nem okoz az európai autósoknak a tankolás. Nem tétel, business as usual.

Magyarország kivétel, itt hatósági ár van és minden EU szabállyal ellenkezően csak az állampolgárok számára, emiatt persze hiány lépett fel és már piaci áron is gyakran nem lehet vagy nehéz tankolni. A szocializmus bukása óta nem lehetett ilyet tapasztalni, mindig volt üzemanyag a kúton.

Az összes zavarnak egyetlen oka van: az árakba való mekkmester állami beavatkozás. Amúgy ha nem lett volna egy évtizeden keresztül tudatos gazdaságpolitika a Ft folyamatos leértékelése, és mondjuk 300 volna az euró, akkor a jellemző piaci ár, az 1,6 euró éppen annyi lenne, mint a hatósági ár - a cél elérésére nem is volna szükség semmiféle torzító és hiányt meg káoszt okozó beavatkozásra.  Ugyanerre rímelve, tegnap 39 CZK-ert tankoltam literenkent. A fenti logika alapjan, ha meg mindig 12 HUF lenne egy CZK, ahogy akár a COVID előtt volt, akkor 468 HUF lenne az dízel ára Magyarorszagon, árplafon nélkül......

A mekkmesterség létezésének fő oka a mekkmesterség.

https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices

(Nov 28-i árak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése