2021. március 5., péntek

Tervek és tettek

A brit kormánynak nagyon részletes tervei vannak arra, hogy mi fog történni, ha Erzsébet királyné meghal. Nem csoda, hiszen az uralkodó lassan száz éves lesz, és hiába örvend jó egészségnek, már húsz éve bármikor bekövetkezhet ez nap. Megvan pontosan, hogy milyen zenét fognak játszani a BBC-n a hír bejelentése előtt, mit fog csinálni az őrség a Buckingham palota előtt, hány lövést fognak leadni a melyik ágyúból és így tovább.

A Kárpátokban tíz-húsz évente előfordul, hogy viszonylag érintetlen, kétméteres hóréteget talál egy sok meleg esőt hozó front. Ilyenkor az olvadás és az ún. zöld ár egyszerre történik meg, és jön a Tisza. A vízügy tudja, hogy hol mekkora vízszint lesz, a védett falvak közül melyik fekszik a legmélyebben, melyiket kell először kitelepíteni és melyik várhat egy napot. Melyik az a töltésszakasz, amelyik viszonylag állékony, és hol kell éjjel-nappal homokzsákozni a buzgárok miatt. Amikor a jön a Tisza, már rég tudják, mit kell csinálni.

Amikor a fegyverhasználat feltételei létrejönnek, a jól kiképzett rendőr jobb kezével a fegyveréért nyúl, kihúzza. A fegyvert tartó jobb kéz és a bal kéz a köldöke magasságában találkozik, létrejön a szabályos fogás. A lőszer a töltényűrben van, nem kell a szán hátrahúzásával időt tölteni, a jobb kéz hüvelykujja egy mozdulattal kibiztosítja a fegyvert. Alulról felfelé irányuló mozdulattal érkezik meg célra tartott helyzetbe, az addig az elsütőbillentyű keretén tartott jobb mutatóujj már az elsütőbillentyűn van. Nem kell rögtönöznie, hiszen alaposan kiképezték külön erre a mozdulatra.

Amikor a sajtónak kiengedett hivatalos számok is három hete fokozatosan gyorsulva romló tendenciát mutatnak, amikor minden szennyvízvizsgálat két hete romló tendenciát mutat. Amikor Csehország, Szlovákia, két hete letérdelt a brit variánstól, amikor az EU vészhelyzeti vakcinaszállítást rendelt el ezekbe az országokba...

A kormány természetesen készült a lezárásokra az enyhétől a súlyosig terjedő forgatókönyvekkel. A virágboltos tudja, hogy ha X számok vannak, akkor már meg se rendelje a nőnapi gerberákat, mert Charlie terv következik, de ha csak az Alfa vagy a Bravo van bejelentve (oké, felőlem lehetne Zrínyi, Rákóczi, Szent István fokozat is, nem kell Amerikát majmolni, ha nem esik jól) akkor még nyitva lehet és kasszírozhat a nőnapon. A kórház tudja, hogy mikor lehet még nyitva tartani a szemészeti, fülészeti vagy nőgyógyászati szakrendelést, és mikor kell elkezdenie újra átállni koronások ápolására. 

Senki sem pánikol, tudjuk, hogy baj van. Az utcákon megjelennek a Keep Calm and Carry On plakátok. A pék tudja, hogy ma még három péklegénnyel süt, holnap addig terjed a járvány, hogy kettőt berendelnek a tesztelést segíteni, lányát, aki pénztáros a boltban, viszik oltást adminisztrálni. Mindenki tudja mi következik, a pénztárgép alatti szekrényben a lánynak ott van egy heti váltás tiszta alsónemű, tisztálkodószer egy kis bőröndben összekészítve, hogy bármikor tudjon indulni. A 16 éves húga tegnap betanult a pénztárgépre. 

A bíróság tudja, hogy ma Alfa (Zrínyi) riadó van, tehát 72 órán belül lehet Bravo (Vak Bottyán) fokozat, amikor bent marad három bíró, a letartóztatás-hosszabbításokat csinálni, a többi megy haza. Úgy szervezte az elnök, hogy azok a bírók maradnak, akik tudnak maguk határozatot gépelni, mert a leírókkal Bravo fokozattól felfelé meg kell erősíteni a kormányhivatal állományát. 

Szépen, szabályosan, előkészítve. Senki nem pánikol. 

Ja nem, elnézést, belelógott a kezem a bilibe, a sünifiú csalódottan lemászott a tűpárnáról. 

Hétfőtől vannak valamilyen korlátozások, valamilyen szolgáltatások valahogy korlátozva lesznek. Péntek, 7:11 van, kevesebb mint 72 óra múlva korlátozások, de még nem jött ki a rendeletekkel a közlöny. Hogy is jött volna, a facebook szerint az igazságügyminiszter és a miniszterelnök tegnap még Manfred Weber fikázásával volt elfoglalva, a külügyminiszter Szlovákiával kezdett faszkardozásba, az egészségügyminiszter a szülinapja kedvéért egy kicsit felhagyott a hobbirégészkedéssel, Lord Helmet a babáival játszott, pénzügyminiszter megírta a holland pénzügyminiszternek, hogy hülye mert a magyar sajtószabadságot semmi sem fenyegeti.

Olyan csip-csup dolgokra, mint az ország kormányzása nem maradt figyelem. 

Ennek ellenére Keep Calm and Carry On, az előző két hullámot is megoldottuk nélkülük, ezt is meg fogjuk. Bízzunk orvosainkban, mentőinkben, rendőreinkben. Csináljuk a dolgokat ésszel. Csökkentsük a kontaktokat ahol lehet, és tartsuk fenn őket óvatosan, ahol muszáj. Adassuk be az oltást, szedjünk C és D vitamint. Jegyezzük meg, hogy jövő tavasszal is emlékezzünk arra, hogy kire számíthattunk a bajban és kire nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése