2021. március 5., péntek

Április 7.

Azt már biztosan tudjuk, hogy az újabb "brit" és más variánsai a koronavírusnak sok járványügyi intézkedést zárójelbe tesznek. Valószínű évek múlva fog kiderülni, hogy pontosan mi is okozza azt, hogy egymáshoz hasonlónak tartott országokban nagyon eltérőek a fertőzésszámok. 

A 2021. február-márciusi hullám nagyot üt több olyan közép-európai országon, amely egy éve (akkor mindenki a BCG oltásra gyanakodott, emlékszünk?) nagyon könnyedén átvészelte az akkor Olaszországot vagy Spanyolországot megrendítő hullámot. 

Arról tehát hogy mi és miért előzi meg a nagyobb hullámokat, most csak spekulálni lehet. Az viszont jól látszik, hogy Magyarország most bekapta. Valószínűleg még ma délután már többen lesznek lélegeztetőn covid-fertőzés miatt, mind eddig bármikor és hamarosan újra lesz értelme az olyan számoknak, hogy hány percennként hal bele valaki a betegségbe (vagy szövődményeibe).

Bármennyire morbidul hangzik, már mindegy az iskola- és boltzár is, a hullám át fog felettünk csapni. Nyilván fontos, hogy meghozták ezeket az intézkedéseket, drasztikusan leesnek majd a kontaktok, lassulni fog a terjedés. De ez a lassulás majd két hét múlva lesz, addig még van 7-10 nap meredek emelkedés hátra. Tudjuk már mi következik, valószínűleg 1000 fölött fog tetőzni a lélegeztetettek száma, lesz egy olyan 10-14 napos időtartam, amikor 200 fölött lesz a napi halálozás, és százezres vagy több százezres tömeg fog átesni a fertőzésen. Nyilván valamekkora védettség van az előző hullám miatt, de attól még bőven van helye a járványnak terjedni és fog is terjedni. 

A következő 2-3 hét az az időszak, amikor elkezd majd érdemben növekedni a Magyarországra érkező oltások száma is, de ez érdemben nem fogja lassítani a terjedést, majd csak áprilistól, és annak is inkább csak a közepétől-végétől. All in all, most jön a gödör alja. 

Nyilván ez senkinek, semmilyen szempontból nem jön jól. Tovább mélyül az egészségügy válsága, távolabb kerül számtalan vállalkozásnak az, hogy újra termelni tudjon. Még többen érnek tartalékaik végére. 

A járványhullámok méretében talán nem okoz nagy különbséget, de az átélés kibírásában igen, hogy közben mit mondanak nagyjaink. Angela Merkel tartott két nagyon szívhez szóló beszédet,  világos határidőkről, mérőszámokról beszél. Hamarosan minden német heti egy tesztet ingyen fog kapni. 

Ez a különbség, és szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy én emiatt érzem magam igazán rosszul. Jobbra-balra kavart számok, egy év pandémia után még mindig esetlegesen jövő adatok. Egy kegyetlen cinizmussal és szánalmas balfaszsággal kivitelezett egészségügyi "reform" a járvány kellős közepén. Napi harmincezer teszt. Bejelentés, hogyaszongya a "szolgáltatások" állnak le. Azért a kurvától a gyóntatópapig viszonylag sokféle szolgáltatás néz most, hogy akkor ő most az vagy nem az. Ha én jövő hétfőre meg vagyok idézve tárgyalásra, akkor írhatok-e a bíróságnak, hogy bocsika, jogi szolgáltatás szünetel? Vajon állnak-e majd emiatt a határidőim? Vagy marad a Fényes Tekintetű Kúria iránymutatása, miszerint körültekintő szervezéssel nyugodtan meg is dögölhetek? 

Attól jön fel a savam, hogy még most se látok rajtuk valami szerénységet vagy alázatot. Rossz hír, tehát nem a Doktor Miniszter Elnök Úr jelenti be, hanem Safranek. De most is ez a "párt mindent jobban tud, elrendeljük, bejelentjük, csináljuk" güzülés, amit mára csak a teljesen hülyék (aka. szavazóbázis) hisz el. 

Nekem nem lenne azzal semmi bajom, ha azt jelentenék be, hogy kedves állampolgárok, baj van, talán tudjuk tompítani, de mindenképpen fájni. Tessék kapaszkodni, észnél lenni, mi pedig megtesszük amit tudunk. 

De nem. Picard ül a fotelben, a másik pasas áll a villogó-prüttyögő gép előtt és mondja hány százalékon vannak a pajzsok. Akcióterv. Operatív törzs. Pjúúú Pjúúú jönnek a klingonok és a remuládok.

Persze tudom, hogy most már nem lehet áttérni az őszinte kommunikációra. Csak innen jön az, hogy imádkozni kell. Nekünk is hogy ne legyen nagyobb baj. De Viktornak is, hogy ne jöjjön akkora baj, amekkorát nem lehet azzal elhárítani, hogy Safranek gyorsan bejelent valamit. Mert más eszköz nem maradt. 

Ja, de mégis. Az értéktárgyak gyors összeszedése. Köszönöm is, minden piros-kék vérű szparista nevében az új stadiont. Hiányzott, mint vérhas a lepratelepre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése