2023. május 3., szerda

Tüntetés szervezése, hogyan is kellene tüntetni????

Hogy kellene tüntetni?



Aki időt nyer, életet nyer, ez Orbán Viktor túlélésnek egyik alapja.

Készülni kell a nagy tüntetésekre. 


Ehhez nem árt tisztázni, hogy kinek mi a szerepe, play for your strengths jeligére

1) a tegnapi hamvábahótt futár-tiltakozás megmutatta, hogy a futárok nem jók szervezett tüntetésekben. Ezzel az égvilágon semmi baj nincs, amennyiben ezt belátják és elfogadják. Mi akkor a futárok erőssége? A gyorsaság. Az eredményes futár tiltakozás a flashmob. 

A jól sikerült futár tiltakozás kb. a következőképpen néz ki: végy 200 biciklis futárt. Oszd őket 4x50 fős csapatra (továbbiakban: szakasz) a szakaszokat oszd három felé (továbbiakban: raj). Beszélj valakivel (és ne küldd el a kurva anyjába…) aki ún várospolitikus és tudja, hogy melyek Budapest ún. choke pointjai, ahol tíz perc forgalomkorlátozás (pl. két autó összekoccanása) is órákig tartó dugót okoz. Van ilyen pontból 15-20 a városban, megy többször ennyi kevésbé fájdalmas pont. 

Minden szakasz kap 4 ilyen pontot. Műveleti biztonsági okokból ezeket a pontokat csak a központ tudja, akik egy signal/whatsapp csoportba beteszik a szakasz- és rajparancsnokokat, tehát a 200 emberből 20 embert.

Reggel/délután a négy szakasz elindul az első pontjára, négy ponton megfogva a várost. A rendőrség azonnal reagál, nagy erőkkel megindul mind a négy pontra. Megérkeznek. Alapból járőrök, akik nem tudnak ötven emberrel szemben intézkedni, erősítést hívnak. Mire az erősítés odaér, és elkezdődik az oszlatási folyamat, felszólítások, miegymás, eltelik húsz perc. Amikor a szakaszparancsnok beküld egy meghatározott üzenetet, akkor válaszul jön egy másik, kb az, hogy “1. szakasz oktogon” ekkor a három rajparancsnok három különböző irányban elhagyja a helyszínt, mondjuk az Árpád híd pesti hídfőt. és három különböző (de kb. egyforma hosszú) útvonalon, az oktogonra vezeti a raját, ahol az egész elkezdődik elölről. 

Ezt megcsinálja mind a négy csapat. A második körben már lesz olyan pont, ahova nem ér oda a rendőrség félóránál hamarabb, ott elkezd a tömeg duzzadni. Mire odaér a rendőrség, addigra van ott százötven ember, akiket a szakasz hátrahagy és megy a következő pontra. A negyedik körben városszerte spontán forgalomlezáró tüntetés van, az oszlatás legcsekélyebb esélye nélkül. 200 fő a minimum létszám, 400 fővel és 100 fős szakaszokkal, amelyek 5x20 fős rajokra oszlanak sokkal könnyebb megcsinálni, arról nem beszélve, hogy 2-3 raj leválasztásával el lehet indítani újabb szálakat. A végén el lehet indítani a város 10 pontjáról a tömeget a Kossuth térre. (ha valakinek van matektanár ismerőse, kérdezze meg az “exponenciális” és a “kaszkád” szavak jelentését tőle).

Ilyenből lehet csinálni egyet figyelmeztető-figyelemfelhívó tüntetés jelleggel, meg egy következőt a nagy tüntetés napján, vonulásokat csinálva a Hősök terére. 

2) Politikusok

Előszöris, tetszik vagy nem, ők kellenek a tüntetésekre. Csak nem mindegy hogyan. Az, amikor egy ellenzéki politikus azt mondja, hogy “minket átbasztak” kb. olyan, mintha az égő házhoz megérkeznének a tűzoltók, és ahelyett, hogy tömlőkkel, oltóhabbal és hasonlókkal kezdenének azonnal foglalkozni, elkezdenének üvöltözni, hogy úristen, ég a ház, emberek ébresztő! Tényleg baszki, hát te vagy a tűzoltó, oltsd el. Nota bene, olyan tűzoltót aki a tűz láttán jajveszékelni kezdene, még nem láttunk. 

A probléma láttán jajveszékelő politikust azonban annál többet. Egy ilyen tüntetésen eleve meg kell szabni 5-6 percben a szónoklatok hosszát. A politikus felszólalónak - igen, akár Gyurcsány Ferencnek is - pedig két egyszerű szabályt kell mondani:
- előre lead a pártja egy-egy megoldási javaslatot a KATA- és a rezsi-helyzetre is. Számok, adatok, táblázat, grafika, és MEGOLDÁS. A politikus dolga ugyanis a MEGOLDÁS elmondása, nem a problémáé. Ez felmegy az esemény fészbuk oldalára.
- szabály 1: amint nem erről a leadott megoldásról beszél a politikus, mikrofon kikapcs
- szabály 2: 5 percnél kopogunk neki, hogy 1 perce maradt, 6 percnél mikrofon kikapcs

a politikusokra még visszatérünk, de most előbb

3) Civilek

Itt is szabályokat kell betartani, és itt is előre le kell adni a beszédet
- itt is 6 perc a maximum, ötnél kopogás (ez lehet ám a közönség számára hallható effekt is), hatnál mikrofon ki. 
- tartalom: ne arról szóljon, hogy miért szívás pl. alulfizetett rendőrnek lenni, hanem arról, hogy miért szívás mindenkinek az alulfizetett rendőrség. Például, ha ellopják a biciklidet kedves honfitársam és feljelentést teszel, akkor az egy olyan rendőrhöz fog kerülni, akinek a tieddel együtt van 300 másik ügye. 300. 

Ezek az alapok. Ezután meg kell kérni szakembereket, legalább a következőket:

- tapasztalt színházi embereket. Rendezőt, dramaturgot. Itt van az anyag, nagyságrendileg 80 perc beszéd, tessék ezt úgy elrendezni, hogy íve legyen, a közönség figyelme fenntartható legyen
- egy ilyen esemény már nem tüntetés, hanem piknik, szükségszerűen számolni kell azzal is, hogy több szakaszból áll és nem jön mindenki mindegyik szakaszra. Szükség van tehát egy zenei rendezőre/DJ-re is, aki tudja hogy mikor keverünk be közösen énekelhető dolgokat és mikor szóljon agresszív ritmusú zene, mikor legyen prüntyögős ambient átvezető cucc
- PR/marketing csapat: mi ennek a tüntetésnek a neve? Mi az egymondatos szlogenje, ami arra válaszol, hogy gyere el most
- grafikus: mi ennek a tüntetésnek az arculata? A civilek cuccait hogyan lehet szép, egységes arculatú infógrafikákba tenni?
- orvosok/ápolók: ki vállalja, hogy orvos/ápoló feliratú pólóban végig ott van a tüntin és segít ha baj van, tehermentesítve/segítve a kötelezően ott álló 2-3 mentőautó személyzetét?
- rendezvényszervező stáb: ehhez az egészhez nagyon profi hangosítás, netes ÉS szöveges közvetítés kell, adott esetben lehetőséget biztosítva “körkapcsolásra”, vidéki tüntetések bekapcsolására a fő rendezvényre. 

Egy ilyen tüntetés után üzenetet kell megfogalmazni.

Minden csoportnak: 
- a futároknak valami olyasmit, hogy mi senkivel se akarunk kibaszni, de ha a kormány nem enged, megmutattuk, hogy csuklóból bármikor lezárjuk a várost, számíthattok ránk
- civilek: megígérni, hogy figyelünk egymásra és beszélni a problémákról, egymás problémáiról
- politikusok: megígérni, hogy a “ma elhangzottakból”, amelyek valójában két hete írásban leadott anyagok, lesz egy összellenzéki törvényjavaslat 1-2 héten belül, amelyet benyújtunk. Tudjuk mikor tárgyal róla a jogalkotási bizottság, aznap lesz a következő buli a Kossuth téren…


Na, ez volt egy össztársadalmi tiltakozás minimálprogramja. Még egyszer mondom, bárki, akár a nevem említése nélkül, ingyen és bérmentve használhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése