2019. július 3., szerda

Foci-MLSZ

A 2010-ben hivatalba lépő új MLSZ-vezetés készített akkor egy koncepciót, mely szerényen „A magyar labdarúgás stratégiája – A megújulás évtizede 2010-2020” címet viselte, és azt tartalmazta, hogy „2018-2020-ra elérhető a magyar labdarúgás fenntartható felemelkedése”, és az évtized végére, tehát mostanra a labdarúgás „a költségvetés nettó befizetőjévé válhat”. Föltéve, ha megkapja azt a 170 milliárd támogatást, amelyet az MLSZ az államtól remélt.Ehhez képest legalább 700 milliárdot azaz 700.000.000.000.-Ft kapott, és ehhez képest az idei költségvetésnek nemhogy nem nettó befizetője, de további 100 milliárdot meghaladó futballal kapcsolatos kiadások vannak betervezve.
Van, akit érdekel a foci, és van, akit nem, és van, akit érdekel, de az enbéegyet nem tartja focinak.....
Most éppen nem, de nem erről akarok beszélni, és nem is a fociról.Hanem a modellről. Hogy az egészet nem értem, tényleg nem. Ha valami fontos nekik, az a foci. Ehhez képest erre alapozva miként akarják meghódítani a focivilágot? Természetesen kiscsapatok mindenütt érhetnek el sikereket, huzamosabb ideig megkapaszkodhatnak a legjobbak között, lehet értök lelkesedni. A Bundesligában ott a 35 ezres Sinsheim városához tartozó Hoffenheim, (a tényszerűséghez az is hozzátartozik, hogy a 35 ezres Sinsheim-Hoffenheim mögött az SAP áll -- még véletlenül se Berlin, Stuttgart, vagy Mannheim adófizetői) vagy Portugáliában a Moreirense, melynek székhelye az ötezres Moreira de Cónegos. Ám ezek a kivételek, a futballt mint bizniszt hatalmas metropoliszok, hatalmas közönségére alapozzák – és akkor még nem beszéltünk a sztárklubok nemzetközi rajongóiról. A nagy klubok nyomasztó uralmát hazájuk bajnokságában többszázezres városok, többmilliós tartományok egyesületei igyekeznek megtörni. A NER pedig fölvonultatja a Fradival szemben Mezőkövesd Zsóry FC-t.Azt persze értem, hogy a Kisvárda mögött ott áll a városka országgyűlési képviselője, a volt fejlesztési miniszter, Mezőkövesden szintén a helyi országgyűlési képviselő, volt NAV-elnök, jelenlegi államtitkár, Felcsúton minden magyarok ura, Pakson meg Putyin. (Jó, itt igazságtalan vagyok, az utóbbi esetében – noha évekig támogatta az MVM – az egyik legkisebb költségvetésű klubról beszélünk.
Szóval, még senki nem vette a bátorságot, hogy óvatosan jelezze az ország két leghatalmasabb emberének (Csányi a másik), hogy itt valami nem stimmel?
Nos, mindez jól példázza az egész gazdaság működését. Amíg van konjunktúra, brüsszeli pénzeső, a német tőke igénye szerelőmunkásokra, addig az egész fenntartható. Ám egyetlen NER-cég sem versenyképes a nemzetközi piacon. Vagy csak annyira, mint a Puskás Akadémia FC, amely klub az elmúlt években csak TAO-támogatásból 75 millió eurónyi összeget gyűjtött be. Ennyi pénzből már benn lehet maradni a Bundesligában (a 10. Düsseldorf játékoskerete 67 millió), a spanyol első osztályban (a 16. helyet megcsípő Real Valladoid játékosai összesen 64 millió eurót érnek), a Serie A-ban (a 17. Empoli kerete 65 millió); stabil középcsapatnak lenni a portugál, a holland, a belga vagy az orosz élvonalban; dobogóra kerülni a török vagy a horvát első osztályban; és megnyerni a svájci, a görög vagy a szlovák bajnokságot (Young Boys 69,95, PAOK Szaloniki 63,75 és Slovan Bratislava 10,23 millió eurós játékoskeret.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése