2021. október 14., csütörtök

Carpathian Brigade

A kemény magot az elején 50-100 ember alkotta, de egyre többen csatlakoztak és az újfasiszta elemek megint megjelentek a lelátókon. A csoport idővel biztos menedéket nyújtott a fehér nacionalista nézeteknek. Annak kezdete Magyarországon nagyjából az 50-es évekre tehető, de a jelenség végigkísérte a szocializmust, mert a rendszerből kiábrándult fiatalság egyre merészebb tiltakozási formákat választott.  A rendszerváltás után mindennapossá vált az erőszak a mérkőzéseken, a jó érzésű szurkolók ezért fokozatosan távol maradtak. Napjainkban az átlagos nézőszám nem éri el a 3 ezret. Aki még kijár, azt nagyrészt ugyanaz vezérli: az ultrák gyakran magukra tetováltatják a fehér hatalom jelét, náci beütésű lobogókat tartanak a magasba. 


Ez már odáig jutott, hogy a nyáron a müncheni válogatott küzdelmek előtt a Carpathian Brigade figyelmeztette tagjait: takarják el a náci tetkókat, mert azokat tiltja a német törvény.Ma már jóformán lehetetlen féken tartani a szervezetet. Az eredeti elvek semmivé lettek és lehetetlen megmondani, ki is tartozik a csoporthoz, amely szervezett formában két napja ugyan nem volt jelen a Wembley-ben, de az általa képviselt kultúra sokakat arra ösztönöz, hogy a zászlaja alá gyűljenek a hasonszőrűek közül.A Brigád ma már olyan szélsőséges erőket egyesít, hogy az korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna az egymással szemben álló táborok között. Csakhogy a neve egyre rettegettebb lesz Európában az alávaló ultrák sorában. Ami igencsak aggasztó és felveti a kérdést: hová fog ez a végén vezetni?

A 2009es fociultra-Fidesz  találkozó (Carpathian Brigade) létrejötte óta már ide is eljutottunk. The Guardian tegnapi cikk: 

https://www.theguardian.com/football/2021/oct/13/why-hungary-is-infected-by-ultras-who-are-almost-impossible-to-control-wembley-violence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése