2014. június 24., kedd

"Orbán leszopta Putyint" avagy "Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak" Jak Orban zrobił dobrze Putinowi

"Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak" - a nemzeti hírügynökségnél így fordították Jacek Krawiec szavait, ami ma bejárta az egész sajtót. Szopásról inkább nincs szó.
 


Végül az MTI-nél is felébredtek hétfő estére, csináltak is egy szemlét a lengyel Wprost hetilap cikkéről. A lap ugyanis nyilvánosságra hozott titokban készült hangfelvételeket, mely szerint a lengyel elit nagyon rossz véleménnyel van a magyar-orosz viszonyról és Orbán Viktorról is. Jacek Krawiec, az Orlen vezére február 9-én a lengyel kormányszóvivővel, Paweł Graś-sal folytatott beszélgetése alkalmával állítólag úgy fogalmazott,
 hogy „Orbán leszopta Putyint”. Krawiec azt is mondta: „baszd meg, Putyin felcsapott farokkal” sétál örömében.
Az MTI nagyon óvatos, "Orbánról és Hernádiról is szó van a Wprost közléseiben" című hírében ezt így interpretálja: "Krawiec obszcén kifejezéseket használva azt mondja, hogy Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak". "A kormányfő az oroszokkal építteti meg a két újabb magyar atomreaktort, 10 milliárd euró hitelt vesz fel az oroszoktól, és természetesen "megcsinálja" a Déli Áramlat gázvezetéket is, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezzel nem ért egyet - tette hozzá" - folytatódik a hír.


A Gépnarancs a lengyel hetilap hétfőn megjelent botrányszámának szemlézését nem is kezdhetett volna mellbevágóbban, minthogy idézi a lengyel állami olajtársaság vezérét, Jacek Krawiecet. Az Orlen vezére február 9-én a lengyel kormányszóvivővel, Paweł Graś-sal folytatott beszélgetése alkalmával állítólag úgy fogalmazott, hogy „Orbán leszopta Putyint”.
Krawiec azt is mondta: „baszd meg, Putyin felcsapott farokkal” sétál örömében. A lengyel gazdasági vezető eztán megemlíti, hogy a magyarok orosz atomerőművet építenek, és ehhez 10 milliárd eurós orosz hitelt vesznek igénybe.
A lengyel-magyar barátság megbomlásának jele volt korábban, hogy Lengyelország korábban hivatalosan is rosszallását fejezte ki a magyar álláspont miatt az ukrán-orosz konfliktusban. De rossz visszhangja volt Orbán beiktatási beszédének is, melyben a magyar kormányfő területi autonómiát és kettős állampolgárságot követelt a kárpátaljai magyaroknak.
"Hernadi azt mondta..."
A Wprost hétfőn nyilvánosságra kerülő felvételein Orbán mellett mások is (köztük a britek, a franciák és az amerikaiak is) megkapták a magukét. De Krawiec magyar kollégájáról, a Molt vezető Hernádi Zsoltról is pikáns dolgokat mondott, A Wrpost cikkének ez a része máris megejelent a Kapitalizmus blogon. Idézzük Mitrovits Miklós fordítását:
Jacek Krawiec (a PKN Orlen igazgatója: "Na figyelj, mondok nektek még egy ügyet. Kurva életbe, hogy különbözünk mi a magyaroktól. Elmentem ezzel Hernádihoz ("Hernadiego"), mert ő nem hagyhatja el Budapestet, kérdezem tőle: és te, hány évet kapsz? És ő így ...mosolyogva, lazán mondja: Figyelj, a jogászaim találtak valamit, hogy ebben a témában az ügyet bármelyik EU-s országban folytatják le, és az ítélet felmentő lesz, akkor az minden EU-s országnak el kell ismernie, és utazhatok Európába. Én mondom: Magyarországon lesz a per? Ő mondja: Persze. Én mondom, de tudod, hogy ez eltart két, három évig. Ő mondja: nem, áprilisban lesz ítélet. És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem. El tudjátok képzelni ezt a helyzetet? A feleség az ügyész, az ítélet felmentő, minden elintézve. El tudjátok ezt képzelni nálunk?
Zdzisław Gawlik: Lehet, de mi nem tudjuk.
Włodzimierz Karpiński: Erről álmodik Kaczynski. Ilyen a belpolitikai helyzet."
Az első nyilvánosságra került felvételeken a Lengyel Nemzeti Bank elnöke és a belügyminiszter hallható, akik arról beszéltek, hogy a központi bank kész támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha cserében eltávolítják a pénzügyminisztert.
A lehallgatásokkal kapcsolatban ugyanakkor az is nyilvánossá vált, hogy több, különböző helyszínen folytatott beszélgetést is lehallgattak – egyelőre nem tudni kik és milyen célból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése