2011. május 25., szerda

MOL +480 millió EURO +130 milliárd Ft Szurgut nyereség 1 év alatt

Mit hallok a rádióban? Hernádi Zsolt, a Mol elnöke, örömét fejezte ki, hogy a magyar állam visszaszerezte a Mol részvényeinek ötödét kitevő részvénycsomagot. Ezután emlékeztetett arra, hogy utoljára 1999 és 2003 között volt ilyen magas tulajdoni aránya az államnak a MOL-ban.

Nos, erre az időszakra mi is emlékezünk: ebben az időszakban tudott valahol 4-5 ezer forint körüli árfolyamon 10%-ot venni az OMV a Mol-ban. Nem véletlenül, ugyanis a tőzsdei ár összeomlott, miután az állam tulajdonosi helyzetén és a gázárszabályozáson keresztül a részvényesek kárára szubvencionálta a magyar lakosság energiafogyasztását. Magyarul, a részvényesektől elvett pénzt osztották szét az istenadta népnek.

Tavaly (2010) év végén pedig így állt a helyzet:
a Szurgutnyeftyegaz 2009-ben 1,4 milliárd eurót fizetett a csomagért, nagyjából, részvényenként 18 ezer forint körüli árfolyamon. Ez kétszerese volt az akkori árfolyamnak, de az eladó osztrák OMV ezt támasztotta feltételül. (jelenleg: 2011. május 26-án 23 ezer Ft)
A Népszabadság szerint ezt a mai áron közel 400 milliárd forintot a magyar állam is csak az adósság növelésével tudná előteremteni. Ugyanakkor a hiányt nem növelné, mert nyereséges cégbe fektetnének. A lap hozzáértőkre hivatkozva azt írta, a vásárlás jól jöhet a kormányra lépett Fidesznek. Beleillik a nemzeti vagyon gyarapítását célzó terveikbe, és jó tárgyalási pozíciót jelent a gázárak ügyében is.


Most pedig (hosszas kuporgatás és az emberek zsebében való turkálás után, és a kiebrudalt IMF hiteléből) :-) 500 Millárd forintért meg is vették. Mindenesetre az állam az utolsó Mol csomagot 2004 májusában /11 millió részvényt/ 6500 forintért adott el. Most 23000-en veszi vissza DEVIZAHITELBŐL.
Orbán Viktor sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy itt nem puszta tulajdonszerzésről, hanem az energiafüggőség csökkentéséről és stratégia célokról van szó, eléggé egyértelművé vált, hogy (a Kreml által irányított Gazpromhoz hasonlóan) a Mol profitabilitása is másodlagos lesz a jövőben - sokkal lényegesebb lesz az árak stabilitása, a kiszámíthatóság. A jelenlegi kormány egyébként is láthatóan a (nagy)vállalatoktól próbál profitot átcsoportosítani az adósságszolgálat és a lakossági fogyasztás felé (telekomadó, bankadó, energiacégek, gyógyszeradó, stb.).

Véleményem szerint a magyar állam tulajdonszerzése a Mol-ban a többi részvényes számára erős negatívum hosszabb távon, a profit jelentősége háttérbe szorul, kiszámíthatatlanabb és valószínűleg alacsonyabb lesz. Egyszóval azt gondolom, hogy a Mol részvényesek nem fognak örülni.

(Visszatérve a DEVIZAHITELRE, arról már nem is érdemes beszélni, hogy a kormányzati kommunikációban folyamatosan azt sulykolják, hogy mivel már felvett hitelről van szól, ezért a vásárlás nem növeli az államadósságot. Ilyen zseniális csúsztatást is ritkán lehet hallani. PR-ból ötös. De azért nem szabad elhinni ezt: itt ugyanis a hitelből tőzsdézés klasszikus és nemritkán tragikus esetével állunk szemben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése